Nasze imprezy

Nasze serwisy

Nadmorski Plener Czytelniczy 2016 za nami!

01.08.2016

pobierz (DOCX)

5. edycja Nadmorskiego Pleneru Czytelniczego za nami. Wzięło w niej udział 95 wydawców i blisko 60 autorów. To najliczniejsza jak dotąd obecność wydawców i autorów w historii Pleneru. Rekordowa była też frekwencja publiczności. Uczestnicy i partnerzy ocenili imprezę jako wyjątkowo udaną, zapowiadając wizytę w następnym roku i rekomendacje wśród uczestników rynku książki.

Plener trwał od 29 do 31 lipca br. na Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni. Organizatorem wydarzenia jest miasto Gdynia, partnerem merytorycznym spółka Targi Książki, a organizatorem wykonawczym Murator EXPO – organizator wykonawczy Warszawskich Targów Książki. Trzydniowa impreza była dla mieszkańców i turystów doskonałą okazją do zapoznania się z ofertą znanych i cenionych oficyn wydawniczych, zakupu książek po atrakcyjnych cenach, a przede wszystkim do spotkań z uznanymi i lubianymi autorami. Wśród honorowych gości Pleneru obecni byli: Prezydent Bronisław Komorowski, Sławomir Rybicki Senator RP z Gdyni i Dyrektor Instytutu Bronisława Komorowskiego, Joanna Zielińska Przewodnicząca Rady Miasta Gdyni, Włodzimierz Grzechnik Naczelnik Wydziału Kultury Miasta Gdynia i Karin Moder Zastępca Naczelnika Wydziału Kultury Miasta Gdynia. Gości witali gospodarze wydarzenia: Jacek Oryl Prezes Murator EXPO i Rafał Skąpski Prezes spółki Targi Książki.

Wystawcy

W gronie wydawców obecnych na Plenerze znaleźli się między innymi: Akapit-Press, Bellona, Dom Wydawniczy Rebis, Media Rodzina, Sonia Draga, Wydawnictwo Agora, Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Salezjańskie, Zakamarki, Zysk i S-ka czy Drukarnia Wydawnicza im. W.L. Anczyca. W strefie relaksu przy kawie, w czytelni organizatora Nagrody Literackiej Gdynia, można było zapoznać się z książkami nominowanych i laureatów Nagrody, a także z pełną ofertą gdyńskiego projektu czytelniczego Miasto Słowa. W Plenerze udział wzięły autorki nominowane w tym roku do Nagrody Literackiej GDYNIA: Renata Lis i Weronika Murek.

Spotkania autorskie

Obok wyżej wspomnianych pisarek, Plener odwiedzili stali goście: Jerzy Bralczyk, Hanna Bakuła, Marta Fox, Barbara Kosmowska, Grzegorz Miecugow, Marek Przybylik, Eustachy Rylski i Stefan Szczepłek. W gronie gości tegorocznej edycji znaleźli się też: Janusz Leon Wiśniewski, Tomasz Sekielski, Ilona Łepkowska, Beata Sabała-Zielińska, Ewa Dyakowska-Berbeka, Iwona Kienzler, Anna Król, Salcia Hałas, Roman Czejarek, Nina Majewska-Brown czy Michał Piedziewicz.

Atrakcje dla dzieci i młodzieży

Plener odwiedziło bardzo wielu młodych czytelników. Czekały na nich spotkania z lubianymi autorami: Martą Fox, Barbarą Kosmowską, Niną Reichter, Agnieszką Tyszką i Michałem Zawadką. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach edukacyjnych i plastycznych, a także posłuchać bajek. Wzięły udział w nowym, interdyscyplinarnym programie „Balticarium”, stworzonym przez autorkę wierszy dla dzieci i biologa morza Patrycję Wojtkowiak-Skórę oraz ilustratorkę Natalię Uryniuk. Do wspólnego czytania najlepszych współczesnych bajek zachęcała Fundacja Miasto Słów.

Relaks z muzyką

Nie zabrakło też akcentów muzycznych. Plenerowy relaks wśród książek zapewniły występy zespołów: Big Jack. Trio Jacka Siciarka z towarzyszeniem Przemka Dyakowskiego wybitnego jazzowego saksofonisty i animatora kultury oraz Jo & Lazy Fellow w składzie: Joanna Knitter, Piotr Augustynowicz, Piotr Góra i Krzysztof Pomierski.

Wieczór Wystawców

Goście Pleneru uczestniczyli w Wieczorze Wystawców, który jak co roku zorganizowany był na pokładzie Daru Pomorza. Chętni mogli wybrać się na przedstawienie „Jeszcze bardziej zielona gęś”, z widokiem na morze, na Scenie Letniej Teatru im. Witolda Gombrowicza w Gdyni. Równolegle z Plenerem, w pobliskiej Marinie Gdynia, odbywały się Targi Sportów Wodnych i Festiwal Żeglarski WIATR i WODA na wodzie. Nasi goście mieli okazję podziwiać blisko 130 jednostek – najpiękniejszych łodzi żaglowych i najszybszych jachtów motorowych, a ponadto spędzać wolny czas pływając do Sopotu i na Hel.

Patronaty

Patronat nad Plenerem sprawowali Wojciech Szczurek Prezydent Miasta Gdyni; Mieczysław Struk Marszałek Województwa Pomorskiego i liczne organizacje i instytucje w tym: Muzeum Miasta Gdyni, Izba Księgarstwa Polskiego, Polska Izba Książki, Polskie Towarzystwo Wydawców Książek, Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich, Stowarzyszenie Autorów ZAIKS, Stowarzyszenie Księgarzy Polskich. Patroni Medialni: Super Express, Dziennik Bałtycki, Kurier Gdyński, Wirtualna Polska, Magazyn Literacki Książki, Lubimyczytac.pl, Wydawca, granice.pl.

Kampania promocyjna

Kampania promocyjna Nadmorskiego Pleneru Czytelniczego miała na celu dotarcie do możliwie najszerszej publiczności – zarówno do mieszkańców Trójmiasta i okolic jak i osób spędzających urlop na Pomorzu. Rozpoczęła się w maju br., podczas 7. Warszawskich Targów Książki. Ponadto, przez dwa tygodnie trwała kampania billboardowa na terenie Trójmiasta. Spoty video wydarzenia można było zobaczyć na dworcu PKP w Gdyni i porcie lotniczym w Gdańsku, a także w sieci EMPIK w Trójmieście.

Wydarzenie reklamowane było także na plakatach eksponowanych w gdyńskiej komunikacji miejskiej, w punktach informacji turystycznej w Gdyni, w Muzeach: Miasta Gdyni i Emigracji w Gdyni oraz na terenie Targów WIATR i WODA na wodzie odbywających się w tym samym czasie w Marinie Gdynia.

Do odwiedzenia Pleneru zachęcaliśmy na łamach Super Expressu, Dziennika Bałtyckiego, Kuriera Gdyńskiego, a także w Radiu Gdańsk, Programie pierwszym Polskiego Radia i na antenie TVP Gdańsk.

Reklama Pleneru emitowana była na portalach wp.pl, rynek-ksiazki.pl i lubimyczytac.pl, trójmiasto.wyborcza.pl, Wzmianki redakcyjne i informacje opublikowano na stronach partnerów medialnych: dziennikbaltycki.pl, wp.pl, rynek-ksiazki.pl, lubimyczytac.pl, wydawca.com.pl, ksiazka.net.pl, granice.pl.

Wykorzystane zostały wszelkie kanały promocyjne Murator EXPO, Warszawskich Targów Książki i UM Gdynia. Regularne informacje publikowane były na profilach Facebooka Warszawskich Targów Książki, a także na stronie internetowej Murator EXPO, Warszawskich Targów Książki i Miasta Gdyni. Dzięki działaniom PR wzmianki o wydarzeniu ukazały się również między innymi na stronie Instytutu Książki oraz mediach elektronicznych takich jak onet.pl, podroze.pl, mjakmama24.pl czy czasdzieci.pl, kultura.gazetaprawna.pl, trojmiasto.pl, trojmiasto.eska.pl

Nadmorski Plener Czytelniczy otwarty był dla zwiedzających w piątek w godz. 12.00-19.00, a w sobotę i niedzielę w godz. 11.00-19.00. Wstęp był wolny.

07-08.09.2019

Targi Mieszkaniowe Nowy Dom, Nowe MIESZKANIE 2019 we Wrocławiu